Snel afvallen ≠ gezond afvallen

Wat is het jojo-effect?

Het jojo-effect is een opeenvolging van minder en meer gewicht. Het komt vaak voor bij mensen die veel diëten en die vooral snel afvallen in plaats van gezond afvallen.

Snel afvallen = spierweefsel afbreken

Bij een gewoon vermageringsdieet verzet uw lichaam zich in de beginfase tegen de verminderde voedingsinname. Het gevolg: u hebt honger, voelt zich slap en hebt het koud. Uiteindelijk probeert het lichaam toch ergens energie te vinden: het begint vet en spierweefsel af te breken. Dat uw vet verdwijnt, is natuurlijk geen probleem. Maar uw spieren verbruiken zelfs in rust energie. Dus hoe minder spierweefsel u hebt, hoe minder energie u verbruikt, maar ook hoe minder vet u kunt verbranden.

Snel afvallen = snel weer bijkomen

Het resultaat? Uw basaal metabolisme – het aantal calorieën dat u in basale omstandigheden (lees: rust) verbruikt – daalt. Hier ligt de basis voor het jojo-effect. Snel afvallen betekent dan ook snel opnieuw verdikken. Na de meeste diëten is uw spiermassa afgenomen en komt u vlugger opnieuw bij. Want u hebt minder spieren die energie verbruiken. Hoe meer u dieet, hoe gemakkelijker u aankomt, en hoe moeilijker u afvalt.

Proteïnedieet: geen jojo-effect

Met het proteïnedieet voorkomt u het jojo-effect. Want u verliest voornamelijk vetweefsel, geen spiermassa. Het proteïnedieet eindigt bovendien met de stabilisatiefase. U leert anders en gezonder eten. In combinatie met dagelijkse beweging garandeert u zo een gezond, stabiel gewicht en een fitter lichaam. Kortom: efficiënt en snel afvallen, maar zonder snel opnieuw bij te komen.

 snel afvallen

Maak een afspraak met dokter Tempels voor meer informatie over snel afvallen met het proteïnedieet: een gezond dieet met een duurzaam resultaat.

« Vorige vraag |LijstVolgende vraag »